Litoralul bulgaresc al Marii Negre este presarat de statiuni, exista statiuni balneologice in care se utilizeaza ape minerale si namoluri terapeutice. Influentele occidentale si-au lasat o amprenta vizibila asupra organizarii statiunilor, activitatilor turistice din Bulgaria, astfel incit industria turistica s-a dezvoltat mult mai repede decat in Romania, iar calitatea serviciilor este in general superioara. La doar cativa kilometri distanta va puteti simti in “strainatate”.
1.Geografie
Bulgaria, oficial Republica Bulgaria, se află în Balcani în sud-estul Europei. Se învecinează cu 5 ţări: România la nord (cea mai mare parte de-a lungul râului Dunărea), Serbia şi Republica Macedonia la vest şi Grecia şi Turcia la sud. Marea Neagră delimitează extinderea ţării spre est.Bulgaria include părţi ale provinciilor romane Moesia, Tracia şi Macedonia. Vechea cultură europeană de pe teritoriul Bulgariei de azi a început să producă artefacte de aur cam în mileniul 5 î.Hr.Primele regate bulgăreşti pe pământ European datează din Evul Mediu Timpuriu (sec. VII). Toate entităţile politice bulgare care au apărut mai târziu au păstrat tradiţiile în ceea ce priveşte numele etnic, limba şi alfabetul. Primul Imperiu Bulgar (632/681 – 1018), care la acea vreme acoperea cea mai mare parte din Balcani şi-a răspândit alfabetul, literatura şi cultura printre slavi şi alte popoare din estul Europei. Secole mai târziu, odată cu declinul celui de al Doilea Imperiu Bulgar (1185-1396/1422), regatele bulgăreşti au intrat sub conducerea otomană timp de aproape 5 secole. Războiul Ruso-Turc (1877-1878) a dus la restabilirea statului bulgar ca şi monarhie constituţională în 1878, Tratatul de la San Stefano marcând naşterea celui de al Treilea Stat Bulgar. În 1908, odată cu mişcările sociale din inima Imperiului Otoman, guvernul Alexander Marinov şi prinţul Ferdinand al Bulgariei au proclamat official în vechea capitală Veliko Turnovo deplina suveranitate a statului bulgar. După cel de al Doilea Război Mondial, în 1945 Bulgaria a devenit un stat communist şi parte a Blocului Estic. Todor Jivkov a dominat politic Bulgaria timp de 33 de ani, din 1956 până în 1989. În 1990, după revoluţia din 1989, partidul communist a renunţat la puterea politică şi Bulgaria a început tranziţia spre democraţie şi un capitalism cu piaţă liberă.
Bulgaria de azi funcţionează ca o democraţie parlamentară într-o republică constituţională unitară. Membră a Uniunii Europene din 2007 şi a NATO din 2004, are o populaţie de aproximativ 7,6 milioane de locuitori.
2.Fus Orar
Bulgaria are acelasi fus orar ca si Romania.
3.Bani
Moneda bulgareasca se numeste “lev”, la plural “leva”, are 100 stotinki (asa cum 1 leu are 100 de bani) si a fost relativ stabila in ultimii 6 ani. Bancnotele sunt impartite astfel: 1, 2, 5, 10, 20, 50 si 100 de leva (+1 lev moneda), iar stotinki in 1, 2, 5, 10, 20 si 50. Schimb valutar: Cel mai sigur este ca valuta sa fie schimbata la banca. Punctele de schimb valutar sunt si ele sigure insa cautati-le pe cele ce isi afiseaza clar ratele de schimb. Conform legislatiei, pentru schimbarea valutei nu se percepe nicio taxa asadar contestati sau refuzati plata acesteia.Nu este indicat sa schimbati valuta pe strada pentru ca riscati sa fiti inselati. Tranzactia se considera finalizata dupa ce ati semnat chitanta. Asigurati-va ca suma corespunde cu rata afisata.
4.Pasapoarte si vize
Cetatenii din tarile care fac parte din Uniunea Europeana si EFTA nu au nevoie de vize, asadar valabil si in cazul cetatenilor Romaniei. Trecerea la frontiera cu Bulgaria se face doar cu buletinul sau cartea de identitate insa nu strica sa aveti si pasaportul la dumneavoastra.
ATENTIE: Copii sub 14 ani, nu pot calatori doar cu certificatul de nastere chiar daca sunt insotiti de catre parinti. Acestia trebuie sa aiba pasaport personal sau sa fie trecuti pe pasaportul unuia din parinti sau pe pasaportul ambilor parinti.In cazul in care unul din parinti nu are copilul / copiii trecuti pe pasaport, trebuie sa aiba o procura din partea celuilalt parinte, pentru a putea trece granita.
5. Telefonie / Internet: Codul international este +359 urmat de codul orasului si numarul pe care vreti sa il formati. Sofia are codul (0)2. Din Bulgaria se poate suna direct in 58 de tari prin adaugarea prefixului 00 codului de tara in care vreti sa sunati (ex: pentru a suna in Romania 0040). Totodata, daca trebuie sa sunati pe mobil una din persoanele cu care ati venit in vacanta trebuie sa adaugati codul international al Bulgariei.
Telefoane utile
- 112 – servicii de urgenţă
- 166 – poliţie
- 160 – pompieri
- 150 – salvarea
Reteaua si de internet este in plina dezvoltare si mai ales pe litoral, nu veti avea probleme cu accesul la internet.
6. Sanatate: Bulgaria nu prezinta riscuri de imbolnavire sau virusuri periculoase. Pentru a evita eventuale riscuri este de preferat sa mancati la hoteluri, restaurante sau alte locatii special amenajate si sa evitati improvizatiile sau vanzatorii ambulanti. In general spitalele ofera conditii de baza in cazul urgentelor iar tratamentele specializate cu aparatura profesionista nu sunt gratuite. Astfel este mai mult decat recomandata procurarea unei asigurari medicale. Statiunile de litoral sunt bine pregatite la acest capitol si ofera conditii decente de tratament in cazul unor urgente
7. Cumparaturi / magazine: Nu achizitionati bijuterii sau obiecte din aur / argint de la comerciantii ambulanti pentru riscati sa fiti inselati. Astfel de obiecte se recomanda a fi cumparate din magazine special amenajate si care au afisata o licenta pentru comercializarea metalelor pretioase. Totodata cautati o marca distinctiva sau seria pentru a nu achizitiona o imitatie. Trebuie sa stiti ca toti comerciantii sunt obligate sa emita si chitanta sau bon fiscal.
In statiunile de litoral, magazinele functioneaza in fiecare zi, inclusiv sambata si duminica, si in general in Bulgaria majoritatea are program de lucru intre 9:00 si 21:00
8. Carti de credit si de debit sunt acceptate in principal in hoteluri in majoritatea restaurantelor si in magazinele mari. Este de preferat totusi ca inainte de a intra sa intrebati staff-ul pentru a va asigura ca e acceptata aceasta metoda de plata sau ca aveti disponibilitate de cash suficient atunci cand cardurile nu sunt acceptate.In general este recomandata folosirea ATM-urilor de la banci sau din statiile de benzina pentru a evita eventuale neplaceri. Pe teritoriul Bulgariei se accepta in general Visa, MasterCard, JCB, DinersClub si American Express.
9.Hoteluri
Clasificarea hotelurilor este facuta in functie de normele tarii respective. Pretul cazarii intodeauna va poate fi un ghid foarte bun in alegerea serviciilor si conditiilor unui hotel. Cu cat pretul este mai mare cu atat creste calitatea si oferta serviciilor. Izolatia fonica a camerelor nu este intotdeauna foarte buna.
Check-in-ul la hotel se poate face cel mai devreme la ora 14.00, iar check-out-ul intre orele 10.00 si 12.00, indiferent de ora la care ajungeti sau plecati de la hotel. La receptie se prezinta obligatoriu toate pasapoartele ,inclusive ale copiilor pentru identificare si verificare.
Repartizarea camerelor revine in sarcina conducerii hotelurilor respective si acest lucru nu poate fi influentat de agentie. Orice probleme legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva la receptia hotelului sau cu ajutorul reprezentantului local al agentiei.In cazuri exceptionale, trebuie intocmita reclamatie care sa poarte semnatura receptionerului sau a reprezentantului local si care va fi prezentata agentiei la revenirea din excursie, in timp util conform capitolului referitor la reclamatii din conditiile generale de vanzare. Camera cu doua paturi are dimensiuni standard. Camera cu trei paturi inseamna, de obicei, camera cu doua paturi, in care se introduce un pat suplimentar (care poate fi un pat extensibil). In cazuri speciale, se pot solicita si doua paturi suplimentare, insa acest lucru duce la micsorarea masiva a spatiului. Pentru camerele single se plateste un supliment, diferit de la un hotel la altul. Unele hoteluri ofera camera dubla in regim single, deoarece nu dispun de camere single. Acest lucru nu inseamna ca suplimentul de single nu trebuie platit. Unele camere, desi mai scumpe, nu au balcon. Aducem la cunostinta ca, in hoteluri este interzisa introducerea alimentelor si/sau bauturilor. Acest lucru este permis doar la hotelurile care au chicineta sau la vile-apartamente.
Parcare hoteluri-informatii generale
Marea majoritate a unitatilor de cazare din Bulgaria dispun de parcare proprie, pazita sau nu. Numarul de locuri de parcare al hotelului este mai mic (in unele cazuri semnificativ mai mic) decat numarul de camere din hotel, prin urmare locurile de parcare ale hotelului se vor ocupa in limita disponibilitatilor! O parte din hoteluri dispun si de parcare si de garaj (in special apart-hotelurile si complexele hoteliere). In multiple cazuri parcarea este gratuita/ inclusa in tarif, dar atentie (!) acest lucru nu garanteaza disponibilitatea locului de parcare. Unele hoteluri solicita taxa pentru ocuparea locului in parcarea pazita/ nepazita. Taxa medie pentru parcare este de circa 10 leva/masina/zi (circa 5 euro/zi).Deoarece tariful pentru locul de parcare NU face parte din conditiile contractuale, acesta poate varia in conformitate cu decizia managerului hotelului: tariful poate fi mai mare in varf de sezon si mai mic (sau deloc) in extrasezon. Turistilor care nu au gasit un loc disponibil in parcarea hotelului rezervat le recomandam o varianta alternativa – parcarea pe teritorul unei parcari pazite amenajate, contra cost. Unele hoteluri ofera chiar transfer (microbus/ masina) pana la parcarea amenajata cu care colaboreaza. Informatii solicitati de la receptie la momentul cazarii.